Το καλύτερο σκωτσέζικο ουίσκι στον κόσμο-σύμφωνα με το Whisky Exchange

Τα τελευταία 25 χρόνια, το The Whisky Exchange έχει εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία καταστήματα λιανικής πώλησης υψηλής ποιότητας ουίσκι στον κόσμο.

Ιδρύθηκε αρχικά στο Λονδίνο από τους αδελφούς -και γνώστες των εκλεκτών αποσταγμάτων- Sukhinder και Rajbir Singh. Κατά τη διαδικασία δημιουργίας μιας απίστευτα μεγάλης προσωπικής συλλογής ουίσκι, κατάφεραν να γευτούν αμέτρητες εκφράσεις από την κατηγορία. Μαζί με την ταλαντούχα ομάδα τους, αποτελούν μερικούς από τους πιο έμπειρους ουρανίσκους στον πλανήτη.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι, όταν δημοσιεύουν την ετήσια λίστα τους με τα καλύτερα ουίσκι της χρονιάς, ο κόσμος τους ακούει. Και αυτή η στιγμή είναι εδώ για άλλη μια φορά. Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, καθώς μοιάζει σαν να ήμασταν μόλις τώρα εδώ και να μιλούσαμε για τους νικητές του 2023. Αλλά το 2024 είναι μόλις λίγες εβδομάδες μακριά και μαζί του έρχεται ένας νέος πρωταθλητής: Loch Lomond 18 Year Old. Ας ανοίξουμε ένα μπουκάλι και ας δούμε τι το κάνει τόσο ξεχωριστό…

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί σχετικά με το Loch Lomond είναι ο ευέλικτος χαρακτήρας του ίδιου του αποστακτηρίου. Το εργοστάσιό του Highland, το οποίο βρίσκεται όχι μακριά από τις όχθες της ομώνυμης υδάτινης μάζας, παράγει κάθε χρόνο το εξωφρενικό ποσό των 23 εκατομμυρίων λίτρων ουίσκι. Σχεδόν το 90% αυτού του κολοσσιαίου ποσού αποτελείται από ελαφρύτερο ουίσκι από σιτηρά, το οποίο αναβλύζει από τους υπερμεγέθεις αποστακτήρες στήλης.

Αλλά τα 3 εκατομμύρια λίτρα βύνης που παρασκευάζονται εδώ, γίνονται με έναν πραγματικά μοναδικό τρόπο. Εκτός από ένα ζεύγος παραδοσιακών αποστακτήρων κατσαρόλας, το Loch Lomond λειτουργεί έξι αποστακτήρες που λειτουργούν όπως ένα υβρίδιο κατσαρόλας/στήλης. Επιτρέπουν στους αποσταγματοποιούς να ρυθμίζουν το σώμα και το γευστικό προφίλ των αποσταγμάτων τους σε ακριβή βαθμό. Πέρα από αυτό, η εγκατάσταση διαθέτει το δικό της βαρελοποιείο, παρέχοντας στους τεχνίτες πίσω από τη μάρκα ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο του τελικού προϊόντος.

Τα οφέλη όλου αυτού του μικροελέγχου εκτιμώνται εύκολα σε ένα ποτήρι Loch Lomond 18. Το υγρό που δεν έχει φιλτραριστεί με ψύξη εμφιαλώνεται σε 92 βαθμούς αλκοόλ και διαθέτει ένα συναρπαστικά γεμάτο σώμα. Υπάρχει ένας εξαιρετικός πλούτος στο στόμα, που περιέχει μέλι, φρούτα οπωροκηπευτικών και – τελικά – φύλλα καπνού. Είναι ακριβώς το είδος της σύνθετης απόχρωσης που γαργαλάει τη φαντασία των λάτρεις του single malt. Έτσι, δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς η συγκεκριμένη έκφραση πήρε την κορυφαία διάκριση από τον Sukinder Singh και τους συνεργάτες του.

Print Friendly, PDF & Email

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο